HTML

Bedőlő hitelek, szoruló adósok

2009.03.05. 23:21 Jean Reno

Budapest - Áthidaló kölcsönnel támogatnák a bajba jutott lakáshiteleseket. A mentőöv azonban csak azután érkezhet, hogy a törvényt az Európai Bizottság jóváhagyja, a jogszabály pedig az azt követő 15. napon lép hatályba.

 

A bankokkal folytatott egyeztetése után ismertette a kormány azt a törvénycsomagot, amelyet a lakáshitelesek megsegítésére fordítanának. Azok az álláskeresők részesülhetnének az áthidaló kölcsönből, azaz az állami mentőövből, akik 2008. szeptember 30-a után veszítették el munkájukat. A kölcsönnek persze további feltételei is vannak, a kérdés az, vajon tudja-e az adós a terheket később is vállalni. Lapunk megkeresett néhány bankot, bővebb információkat a gyakorlati teendőkről azonban még nem tudtak adni. Ennek egyik oka talán éppen az, hogy bár a szabályozás a bankok és a kormány egyetértésén alapul, a lehetőség csak akkor nyílik meg, ha az Európai Bizottság jóváhagyja azt.

 

A korábban felvezetett koncepciókkal szemben a legfontosabb különbség az, hogy a bankok nem a törlesztőrészletek átmeneti mérséklésével segítenének a bajba jutott adósokon, hanem olyan áthidaló kölcsönt kapnának, amelyre az állam készfizető kezességet vállalna. Ezzel a meglévő lakáshitel továbbra is egy működő kölcsön volna, amelyet nem kellene átminősíteni, s így sok járulékos problémától és költség alól mentesülne az adós.

 

De ki vehetné igénybe az áthidaló kölcsönt? Az alapgondolat nem változott, vagyis azok vehetnék igénybe, akik álláskeresők, és mindent megtesznek azért, hogy munkát találjanak, vagyis szorosan együttműködnek a munkaügyi központtal. Azok volnának jogosultak továbbá, akik lakóingatlan vásárlására, építésére, korszerűsítésére vettek fel kölcsönt, és annak mértéke nem haladja meg a húszmillió forintot. Feltétel még, hogy a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan legyen az álláskereső bejelentett lakhelye. Kizáró ok lehet, ha valaki a tartozást kilencven napon túl, a minimálbért meghaladó mértékben halmozta fel még azelőtt, hogy elveszítette volna az állását.

 

Lakáscélú hiteleknél a havi törlesztőrészletnek legalább tízezer forintnak kell lennie, amíg az életbiztosítással vagy lakástakarékkal kombinált hiteleknél a megtakarítási összeget illetve a biztosítási díjat kell megfizetni két éven keresztül. Az áthidaló kölcsön törlesztését a folyósítástól számított két év múlva kell megkezdeni, és annak futamideje legfeljebb 10 év lehet, de nem haladhatja meg a lakáshitel futamidejének lejártát.

 

Az állam készfizető kezessége annyit tesz, hogy azt visszafizeti a banknak, majd a tartozást adók módjára hajtja be az adóson.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahitel.blog.hu/api/trackback/id/tr84984366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása