HTML

Távozz tőlem Provident!

2009.02.27. 11:51 Jean Reno

Battonya egy azok közül a falvak közül, ahol nem nyaralásra, vagy tévére kell az uzsora hitel, hanem tüzelőre, ételre. A banki kölcsönökről fogalmuk sincsen, nem tudják mit jelent a 200-300%-os THM és nem gondolnak bele abba, hogy heti 8000 forint törlesztőrészlet egy hónapban már 32 ezer.
 

A Providentesek pedig - mivel jutalékos rendszerben fizetik őket, azaz minél több hitelt adnak ki, annál több pénz marad a zsebükben, rendkívül erőszakosak és érdekeltek abban, hogy rábeszéljék a tájékozatlan, megszorult és mellette talán még aluliskolázott egyszerű embert olyan hitelek felvételére, amiket nem tudnak majd visszafizetni. Érdemes belegondolni, vajon miért nem kapnak hitelt máshol ezek az emberek? Egyszerűen azért, mert nem fizetőképesek. A Provident tehát mások nyomorán akar meggazdagodni.

Lássunk néhány részletet:

Farkas Barnabás, aki alkalmi munkákból és segélyekből akarja eltartani családját, igen felelőtlenül viselkedett:
A fiam egyszer azt mondta: "Na, nekünk már megvan az örökségünk, örököljük majd a Provident-részleteket" - mesélte a hatgyerekes Farkas Barnabás a battonyai nagycsaládos központ mosodájában üldögélve. Az itt üzemelő két mosógéppel tudnak mosni azok a helyi családok, amelyeknek otthon nincs gépük, nem tudnak mosóport venni, vagy esetleg áram sincs a házukban. Az utóbbi hónapokban a közösségi mosodának új funkciója is van: itt gyűlnek össze rendszeresen azok az emberek, akiket egyre inkább elborít az adósság a Provident-gyorskölcsönök miatt. A battonyai nagycsaládos egyesület vezetője, Boros Györgyné elmondta: pontos adataik nincsenek, de becsléseik szerint több százan vettek fel gyorskölcsönt, mégpedig sokan fejenként többet is, ezért egyes családokban szinte minden felnőtt többszörös Provident-ügyfél. Egyikük Farkas Barnabás, akinek a nevén - akárcsak feleségéén - két Provident-kölcsön van, így a havonta 130 ezer forintból élő családnak a férfi szerint a négy kölcsön törlesztésére havi 65 ezer forintot kellene fizetnie.
Arra is rá kell világítani, hogy a gyerekeknek enni kell adni, így aztán ha nincs pénz, akkor valahonnan elő kell teremteni, a Provident pedig kéznél van.

Ternován Györgyné, aki ajándék termoszt kapott, amikor még tudott fizetni:
2001-ben vett fel először kölcsönt, nem sokkal az után, hogy a férje - aki egyetlen kereső volt a családban - meghalt. "A temetés után egyáltalán nem volt pénzünk, és azt akartam, hogy a három gyereknek meglegyen mindene, ne nélkülözzenek, amiért meghalt az apjuk" - mondta.

Tévéreklámokból és szórólapokból értesült a gyorskölcsön lehetőségéről, felhívta a céget, és még aznap kézbe kapta a kért 100 ezer forintot. Csakhogy később is mindig kellett valami, hol tüzelő, hol ruha a születő unokáknak, így mára a család öt felnőtt tagjának összesen 9 Provident-kölcsöne van. "Én valamikor első fizető voltam (szerinte így hívják a részletekkel soha nem késő ügyfeleket), még egy termoszt is kaptam ajándékba a Providenttől" - dicsekedett az özvegyi nyugdíjból élő asszony, aki azonban egy ideje egyáltalán nem bírja fizetni a heti részleteket.

Az erőszakos Provident:
Az origo által megkérdezettek azt állították, előfordult olyan eset, amikor a Provident-képviselő a korábbi tartozás összegén felül még előre levont kétheti törlesztést is egyiküktől, aki úgy ment bele még 54 hétre egy 100 ezer forintos újabb kölcsönbe, hogy abból mindössze 40 ezer forintot kapott kézhez. Farkas Barnabás elmondta, emiatt felhívta a cég telefonos ügyfélszolgálatát, ahol arról tájékoztatták, hogy ilyen "kéthetes szabály" nem létezik. A battonyai adósok szerint az is előfordult, hogy egy Provident-képviselő decemberben önhatalmúan előre beszedett négyheti részletet, szerinte azért, mert az ünnepek idején nem akart dolgozni. Egy polgári jogi ügyvéd, Beleznay Zsolt szerint azonban ezzel önmagában nincs probléma: egy ilyen ügylet előtörlesztésnek minősül, ha annak megfizetésére hajlandó az adós is. Mikola Gergely, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs igazgatója azonban azt állította, nem fordul elő, hogy az újabb hitelből bármilyen összeget levonnának, ügyfeleiket pedig a szerződés megkötése előtt átfogóan, több alkalommal is tájékoztatják a hiteligénylés feltételeiről.

"Nem hagyják békén az embert" - indokolta Farkas, miért ment bele az újabb kölcsönbe, míg egy másik asszony csak annyit jegyzett meg: "pont nagyon kellett a pénz, mikor hívtak". A családsegítő központ vezetője szerint nem kérdés, hogy az egyszerű, nehéz körülmények közt élő családok felelőtlenül mennek bele a szerződésbe, utána viszont a még a várostól kapott segítség egy részét is a törlesztésre költik. "Akkor is segítenünk kell nekik, mert a kicsi gyerek nem tudja azt mondani, hogy 'apám, ne légy hülye'" - mondta Borosné. Egyes családokban a hiteleket tekintik az egyetlen megélhetési lehetőségnek, az egészen kis gyerekeik is kívülről fújják a Providentnek a reklámban szereplő telefonszámát.

Sokszor kérdéses a tanú jelenléte is, hiszen a Providentes házaló ügynök férje/felesége írja alá, mint tanú utólag otthon. Legalábbis a kölcsönt igénybevevők egybehangzó állítása szerint.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért 200-300%-os a THM Beleznay Zsolt adja meg a választ:
"Van egy mátrix, egy pontos számítás arra nézve, hogy tízből hányan nem fizetnek, és ezért mekkora kamattal éri meg a kölcsönt nyújtani, hogy még ebben az esetben is megérje" - magyarázta az ügyvéd, aki szerint ezért az ilyen cégek "nem tudnak ráfizetni". Ezek rendszerint viszonylag kisebb kölcsönösszegek, nem is érné meg a végrehajtás, a közjegyző vagy a jelzálogbejegyzés érvényesítésének a díját a kinnlevőség behajtása.

Akiknek pedig már a Provident sem ad hitelt, mennek a cigányuzsorásokhoz, aminek könnyen lehet erőszakos halál a vége, vagy prostitúcióra kényszerített női családtagok.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahitel.blog.hu/api/trackback/id/tr38969397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása