HTML

Bedőlt hitelek, pénzügyileg háborús a helyzet?

2009.02.25. 10:19 Jean Reno

Ilyen a jenhitel: havi 23 ezer forintnál kezdődött törlesztés, ma 98 ezer forintot kell fizetni. Egy ideig bírják a törlesztést az adósok, ám a bank nem magyarázza el a változás okát, csak küldi a számlákat. Pénzügyileg „háborús” helyzet alakult ki - fogalmaznak néhányan.

A piaci érték 70 százalékánál hirdeti meg a házat a kikiáltó. Ha azonban az árverésen nincsenek ajánlatok, újabb 70 százalékkal lehet süllyeszteni a kikiáltási árat. Az adós nincstelenné válhat percek alatt. Ezért fontos, hogy a bankok adjanak 90 napot az adósnak a ház értékesítésére. Lehet, hogy a 15 milliós házat csak 11 millióért adja el, de még mindig jobban jár, mint ha 3 millióért kótyavetyélik el, és beavatkozni sem tud.

A higgadtság fontos az adósok esetében – mondja Boros Zoltán végrehajtási szakértő. Fogadják el a kisebb veszteséget, semhogy utcára kerüljenek nincstelenül. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője mindamellett az együttműködést javasolja: az ügyfél próbáljon együttműködni a pénzintézettel. Igaz: esetenként a bank viselkedése kifogásolható.

Czirmes György ügyvéd próbapert indított egy bank ellen. Logikája: a hitel felvétele után olyan változások következtek be, amilyenekre egyik szerződő fél sem számíthatott. Ezért mind a két félnek engednie kell a szerződés utólagos módosításakor. Binder István PSZÁF-szóvivő ennek kevés esélyét látja.

Az elmúlt húsz évben hatalmas adót fizetett a magyar társadalom a bankok konszolidációra – idézte fel a múltat Boros Zoltán. Csak a Postabank 200 milliárdjába került az adófizetői körnek. Most nyereségesek a bankok. Talán nekik is rugalmasságot kellene tanúsítaniuk most, az emberek konszolidálásában.

Pénzügyi szolgáltatást is lehetne szervezni a banki károsultak megsegítésére. Ebben az esetben a pénzügyi szervezet vegye meg úgy a házat, hogy ne költöztesse ki a bent lakót, hanem találjanak olyan megoldást, törlesztéshalasztással, átütemezéssel, amely még elviselhető az adósnak, és nyereséges a cégnek - hangzik egy javaslat.

A pénzügyi „háborút” nem lehet veszteség nélkül megúszni; a veszteség csökkentésére kell törekedni, a túlélés érdekében – derült ki a károsultak és a szakemberek nyilatkozataiból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahitel.blog.hu/api/trackback/id/tr75964726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása