HTML

Hitel

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Hitelgarancia a parlament előtt

2009.02.23. 13:02 Jean Reno

Emelkednek a kamatok és gyengül a forint. Kilátástalan lehet, ha a lakáshitelesek még az állásukat is elveszítik.

„Hogy az adós helyett átmeneti időre belépjen az állam, és ne ajándékként vállalja át egy időre a törlesztést, hanem az adóssal szemben később neki lesz követelése, ez támogatandó” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A miniszterelnök egy hónapja beszélt először a nehéz helyzetbe jutottak megsegítéséről. A Pénzügyminisztérium javaslata szerint legfeljebb két éven át csupán havi tíz ezer forintot kellene törleszteniük a bajba jutottaknak. Az állam garanciát vállalna a hitelre. Két év után az adós és a bank megegyezhetne: meghosszabbítják a futamidőt, vagy emelik a törlesztőrészletet. Ha az adós két év után sem tudna fizetni, az állam kifizetné a tartozást a banknak. Az adósságot aztán az APEH hajtaná be az adóson, például a lakás elárverezésével.

„Annál egészen biztosan kevesebben lesznek, akik a két év után nem tudnak majd fizetni, mint ahányan akkor kerülnének nehéz helyzetbe, ha ezt az állam nem nyújtja” – mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A javaslat azokra vonatkozik, akik önhibájukon kívül lettek munkanélküliek a válság kitörése után, 20 milliónál kisebb lakáshitelük van, és nincs másik ingatlanuk. A Fidesz szerint nemcsak őket kell támogatni, hanem mindenkit, aki viszonylag kis lakáshitelt vett fel, de már nem tudja fizetni a megnőtt törlesztőrészletek miatt.

„Akik 10 milliót, vagy 10 egynéhány milliót vettek föl, az nem egy olyan őrült összeg, hogy ne lehetne támogatni, vagy szétnyújtani a hitel visszafizetését” – mondta Soltész Miklós, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Hétfőn kerül a képviselők elé a csomag, és ha úgy döntenek, a parlament akár már aznap szavazhat róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahitel.blog.hu/api/trackback/id/tr7960560

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása